Az öndoskodás a tervezett jövő

Az öngondoskodás jelenti a megoldást jövőnk tudatos alakítására, és a váratlan helyzetekből fakadó anyagi kiszolgáltatottság csökkentésére. Akinek van megtakarítása, vésztartaléka, biztosítása, könnyebben viseli az anyagi helyzetében bekövetkező váratlan eseményeket. Egyre többen ismerik fel ebben saját felelősségüket. A megtakarítások az időtáv és a célok szerint is megkülönböztethetőek. Persze ez a kettő összefügg. Minél nagyobb a cél, általában annál hosszabban kell erre takarékoskodni. Szinte mindenre léteznek speciális megoldások. A befektetési lehetőségek tárháza pedig még ennél is jóval szélesebb.


 

Nyugdíj

Nagyon fontos az aktív évek utáni gondtalanabb (vagy a nyomorgás elkerüléséhez szükséges) megélhetés biztosítása. A takarékoskodásra több lehetőség is ajánlható.

Egészség

A nyugdíjtakarékosság mellett arról sem árt elfeledkezni, hogy az idősebb korban az egészségügyi kiadások is megnőnek. Baj esetén nem mindegy, hogy van-e mihez nyúlni, valakitől segítségre számítani.

Tartós befektetés

A gyerekek először kisautóra, majd biciklire takarékoskodnak, a felnőtteknek nagyobb céljaik lehetnek. A középtávú célok eléréséhez lehet jó eszköz az adókímélő tartós befektetési szerződés (tbsz).

Biztosítás

Az előre nem látható, váratlan esemény elleni védekezést a biztosítások jelenthetik. Ilyent szinte bármire köthetünk, de előtte – mint minden másnál – itt sem árt alaposan körülnézni.
 
  
 

A rovat legfrissebb cikkei:

Egy casco árát is sokalljuk az életünkért?

2013. október 2. Hazánkban 1,7 millió életbiztosítási szerződést kötöttek, de ezek döntő többsége megtakarítási. A családok felének nincs életbiztosítása, éppen a leginkább rászoruló réteg nem tud gondoskodni szeretteiről, ha tragédia történik. A betegség vagy a munkanélküliség esetére köthető biztosításoknál még rosszabb a helyzet. Pedig kockázati biztosítás havi pár ezer forinttól is köthető. 
A teljes cikk itt olvasható


Kényszerít az állam? Félreteszünk máshol

2013. szeptember 25. A lakosság döntő része fontosnak tartja, hogy gyermeke számára a szülő megtakarítson, azonban a gyerekes családok közel fele nem képes erre. A gyermekük jövőjére legtöbben Start számlán spórolnak, azonban a népszerűségi listán gyorsan letaszíthatja trónjáról az életbiztosítás. Amióta az állam ugyanis rátette a kezét a Start számlákra, drasztikusan visszaesett azok száma, akik ezt a megtakarítást választják gyermekeik részére.
A teljes cikk itt olvasható


Nyugdíjpénz: itt a trendforduló

2013. szeptember 10. Fordulat következett be a nyugdíjtakarékosságban. Az önkéntes nyugdíjpénztárak közel húsz éves fennállása óta ugyanis az idén volt az első félév, amikor a tagok több pénzt tettek félre idős korukra, mint amennyit a munkáltatók fizettek be számukra. A felmérésekből az derül ki, hogy rettegünk a nyugdíjas évektől. Ez lehet az oka, hogy egyre tudatosabb a lakosság.
A teljes cikk itt olvasható 


A nyugdíjas évektől tartunk a legjobban

2013. szeptember 4. A munkahelyek biztonsága, valamint a nyugdíj- és az egészségbiztosítási rendszer miatt aggódik a lakosság több mint háromnegyede hazánk helyzetének megítélésekor. A saját helyzetüket jobbnak ítélik meg az emberek, a döntő többség a legjobban a nyugdíjas évek miatt aggódik. Az öngondoskodást fontosnak tartjuk, de csak a lakosság 45 százaléka tud havonta megtakarítani.
A teljes cikk itt olvasható 
További cikkek