Falusi CSOK

A Magyar Falu Program részeként a falvakban az általánostól eltérő feltételekkel vehető majd igénybe a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK).

Rendelet: az egyébként használt lakások támogatásáról szóló 17/2016. kormányrendelet, amibe a109/2019. (V. 13.) Korm. rendelet helyezte be a programot

A feltételek 2486 településre vonatkoztak, amelyek listáját a kormány már a rendlet megjelenése előtt közzétette. (Mi itt vettük számba megyénként mely települések kerültek a kedvezményezett körbe.) A listát később 2678 településre bővítették (ezek megtalálhatóak a 17/2016. rendelet 2. sz. mellékletében), a 2023. január 1-jétől hatályos listában 2631 település szerepel . A lehetőség emellett az összes tanyára jár az országban, ahol van lakóingatlan.

A program időtartama: eredetileg 2019. július 1– 2022. június 30. volt, amit mostanra 2024. december 31-i hatályúra módosítottak
A falusi CSOK összegét a használt és az új lakásoknál alkalmazotthoz viszonyítva az alábbi táblázatban foglaltuk össze. E szerint a használt lakás vételére járó falusi CSOK esetenként akár alacsonyabb összeg is lehet, mint az egyébként ebben a kategóriában másutt kapható. Ilyen estekben a rendelet szerint a kedvezőbb szabály az irányadó.
 
Felvehető CSOK
GyerekszámHasznált lakásÚj lakásFalusi*Falusi vételre
1600600600300
21 4302 6002 6001 300
32 20010 00010 0005 000
4-2 75010 00010 0005 000
*ennek és a vételre fordítható összegnek a különbözete bővítésre, felújításra költhető
Hitelként felvehető még a CSOK-hoz egyébként kapcsolható babaváró kölcsön 10-15 millió forint, illetve, ha a hitelcél korszerűsítés, akkor annak fele (a csokos hitelről, és a CSOK egyéb feltételiről itt tájékozódhat). Mindehhez kapcsolható még a babaváró hitel is (rendelet alapján a babaváró kölcsön részleteit itt találja).
Igénybevétel feltétele: legalább egy éves (a legmagasabb összegnél 2 éves – a közmunkásokat innen kizárták) folyamatos tb-jogviszony, büntetlen előélet, magyar állampolgárság

Kizárás: közeli hozzátartozótól vagy saját tulajdonú cégtől nem lehet ingatlant vásárolni, a támogatással megvett lakásban kell élni (ezt ellenőrzik a jegyzők)
A rendelet meghatározza, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény milyen korszerűsítési munkálatokhoz igényelhető.

Ezek a következők:
a) víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
b) fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
c) központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
d) az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
e) a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
f) tető cseréje, felújítása, szigetelése,
g) kémény építése, korszerűsítése,
h) belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét,
a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
i) a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése,
a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
j) a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

Szükség van tehát legalább 50%-os önerőre
Ha valaki a támogatási szerződésben általa vállalt munkálatokat nem teljesíti (erre 3 évet adnak), a folyósított családi otthonteremtési kedvezményt – ideértve annak a lakás vásárlására számított összegét is – a folyósítás napjától számított, Ptk. szerinti, de 5%-ot meg nem haladó mértékű késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni.
További cikkek