Mutatjuk, miért érthető, hogy sokan nem hisznek a hivatalos statisztikának

Újabb csúcson a temetés, a jogsi, a fodrász ára

Fazonra igazít
Fotó: clipart.com
2024. május 13. A KSH áprilisra is meglehetősen csekély drágulást mutatott ki, pedig közben – derül ki az Azénpénzem.hu elemzéséből – összesen mintegy negyven termék, illetve szolgáltatás sohasem került annyiba, mint éppen most. Portálunk készített egy grafikont, amin látszik, miért érezheti szinte mindenki, hogy még mindig száguldanak az árak.

Tavaly novemberben – írtuk meg korábban – rekord összegbe került például a temetés, a jogsi, a fodrász. Mostanra kiderült, mindennél van még feljebb. A temetés a legfrissebb adatok szerint az idén áprilisra 22-30 ezer forinttal tovább drágult. A hajvágás ára is az egekbe nőtt, a tavaly novemberi rekordot többszáz forinttal meghaladva. Egyezően a jogsi megszerzésének költségeivel. Utóbbi több mint hatezer forinttal kerül már többe. Akadnak persze új rekordok is. Az Azénpénzem.hu elemzése összesen mintegy negyven termék, illetve szolgáltatás 2024 áprilisi árát találta a maximumon.

A marhahús sohasem került ennyire sokba, mint idén áprilisban. Ugyanez a helyzet a csemegeszalonnával, vagy a gombával, a narancslével, az ásványvízzel is. A napi menü és az iskolai ebéd ára is rekordot ért el. Ahogy vendéglátóhelyen sem kértek még soha el annyit el egy kávéért, mint amekkora összeg a legutóbbi árstatisztikában szerepel.

Közben saját maximumához képest mérséklődött a 3 és a 4 csillagos szállodai szobák ára, de a férfi átmeneti kabátért is valamivel csekélyebb összeget kell már kiadni. Mintegy húsz termék került az idén áprilisban legalább egy ezressel kevesebbe eddigi legmagasabb áránál. Már ebből is látszik, hogy valójában a drágulás felé billenhet a fogyasztók érzékelése, de kitaláltunk a mostani jelenséget jobban érzékeltető összehasonlítást is.

Amikor kifut a „bázishatás”...


Érdemes felidézni, hogy az idén áprilisban az infláció ugyan némiképp magasabb lett a vártnál, de a KSH így is meglehetősen csekély drágulást mutatott ki. A fogyasztói árak 3,7 százalékos növekedése utoljára 2021 tavaszán látott szintet idéz. Ez azonban valójában a statisztika nagy varázslata. Az ugyanis, hogy éves összevetésben az árak már nem nőnek olyan ütemesen, az nem jelenti azt, hogy a háziasszonyoknak a boltokban ne kellene mélyen nyúlni a pénztárcájukba.

A mellékelt grafikonon igyekeztünk modellezni az egész jelenséget. A KSH által közzétett összes árból havi átlagot számoltunk és ezt állítottuk szembe a havonta kimutatott inflációval. Ez a módszer persze nem túl szakszerű, de arra alkalmas, hogy bemutassuk, miért gondolnak sokan az árak további száguldására. Mérséklődő inflációt akkor érezhetne mindenki, ha az árak csökkennének. Ez pedig átlagban egyáltalán nincs így.


 
Nem árt még tudni, hogy az infláció egy viszonyszám. Azt jelzi, hogy a megnevezett – általában a pont egy évvel korábbihoz, képesti – intervallumban milyen volt az árak mozgása. Amihez viszonyítanak az a bázis. A megugráshoz képest többnyire könnyű lanyhulást kimutatni. Ez sem tarthat azonban örökké. Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője úgy véli, a „bázishatás” áprilisban még támogató volt, de májustól várhatóan ismét emelkednek az éves inflációs ráták. Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója is az infláció hullámzó emelkedését várja a „bázishatások kifutása és a szezonalitás miatt” májustól.

Nézze meg karikatúránkat is

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát!

Szerző: B.Varga Judit
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok