Új százforintost dob piacra az MNB

2024. május 16. A jegybank, alapításának centenáriuma alkalmából a 100 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátotta ki. Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat. Saját magukat ünneplő érmék is kaphatóak lesznek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapításának 100. évfordulója alkalmából a 100 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátotta ki. Az új érme névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő százforintos címletoldalával. A tematikai oldalon a megszokott címerábrázolás helyett a középmezőben kissé excentrikusan elhelyezve az MNB logójának ábrázolása látható, amelyet a jegybank által 1924-ben kibocsátott részvény díszítőkeretéből vett – két oldalt a belső magon túlnyúló és az előlap külső szélén futó gyöngysort is megszakító – motívum-részlet vesz körül.

 
A százforintos forgalmiérme-emlékváltozat 2 millió példányban készül. Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat, az MNB a lakossági pénztárában címletváltást nem végez. A 2 milliós keretből 12 ezer darab elsőnapi (normál verdefényes) veretként sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg a 100 évvel ezelőtti alakuló közgyűlés napjára emlékeztetve, 2024. május 24-től a Magyar Pénzverő értékesítési csatornáin keresztül. Gyűjtői termékként, 20 darab érmét tartalmazó rolnikban is ugyanott lesz elérhető az új 100 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozat. 

Magukat ünnepelve elkészíttették a valaha volt legnagyobb súlyú nemesfém érmeként 50 ezer forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 3 000 forintos címletű színesfém változatát is. Az emlékérmék éremképileg azonosak, de technikai paramétereikben persze eltérnek. Az ezüst emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 100 gramm, átmérője 60 mm, szélét 100 darab rece díszíti, utalva a centenáriumra. A színesfém változat réz és nikkel ötvözetéből készült. 

A „100 éves a Magyar Nemzeti Bank” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlettől függően – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg, ugyancsak 2024. május 24-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő értékesítési csatornáin keresztül.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok