Százmilliós bírságot kapott az OTP

2024. május 16. A pénzforgalmi törvény és számos rendelet megsértése miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) százkétmillió forintra bírságolta az OTP-t. A bank a ma megjelent határozat szerint – többek között – nem írta jóvá elég serényen az azonnali utalásban érkező pénzt. Felrótták továbbá, hogy nem jelezte a devizaátutalások becsült összegét.

Az OTP – tette közzé az MNB –megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet, az Unióban történő határokon átnyúló fizetésekről szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet, a fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjakról történő tájékoztatás egyes kérdéseiről szóló kormányrendelet, valamint az erős ügyfél-hitelesítésről és biztonságos kommunikációról szóló, felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet egyes rendelkezéseit.

Mint a jegybanki oldalon megjelent határozatból kiderül, a bank nem írta jóvá elég serényen az azonnali utalásban érkező pénzt. Az átváltást is magában foglaló devizaműveletek esetében pedig a bank nem jelezte az átutalás teljes becsült összegét. Gondot találtak a díjkimutatásokban, és egyes biztonsági intézkedéseknél is.
 
A jogsértésekre tekintettel az MNB százkétmillió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte az OTP-t. A közlemény szerint a jegybank a bírság összegének meghatározásakor nyomatékkal vette figyelembe a bank magas piaci részesedését, de azt is, hogy több fogyasztóvédelmi rendelkezést is megsértettek. A jogszabálysértések egy része pedig huzamosan, az OTP keretszerződésébe, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn. Javukra értékelték viszont, hogy a vizsgálat során együttműködő magatartását tanúsítottak, a jogsértések megszüntetésére pedig gyorsan hoztak számos intézkedést.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok