Sohasem dolgoztak ennyien nyugdíj mellett

2024. június 18. Az idei első négy hónapban átlagosan több mint 130 ezer 65 év feletti magyar dolgozott. Tíz évvel korábban ez még a 30 ezer főt sem érte el. Az OTP Nyugdíjpénztár vezetője szerint a kiszámítható és nyugalmas évek elérhetők, ha valaki még aktív korában tudatosan tervez.

A KSH által közzétett adatok szerint – számolta ki az Azénpénzem.hu – 2024 első négy hónapjában átlagosan közel 130,3 ezer 65 év feletti dolgozott. Tíz évvel korábban ez az adat 29,6 ezer volt. Érdemes felidézni, hogy a nyugdíjkorhatárt 2014-ben emelték meg. Az 2013 és 2022 között kúszott fel fokozatosan 62-ről 65 évre. Igazán kiugró, újabb és újabb rekordot jelentő számokat, mint az a grafikonon is látszik, az idei hónapok hoztak. Budai József OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban kifejtette: az elmúlt években számtalan cég nyugdíjas munkavállalók visszafoglalkoztatásában látta a megoldást a munkaerőhiányra. Közben a pénztár is azt tapasztalja, hogy ügyfelei körében nő az állami nyugdíj kiegészítése iránti igény. Úgy véli, a kulcs az anyagi igények korai felismerésében rejlik. Aki még gazdaságilag aktív éveiben tudatosan tervezi meg a pénzügyeit, az idősebb korában kiszámítható és nyugalmas éveket érhet el. 

Egyre többen ismerik fel az időben megkezdett öngondoskodás fontosságát, amit – tette hozzá Budai – az is megerősít, hogy 2023 második felében mindössze 39 év volt az OTP Nyugdíjpénztár belépőinek átlagéletkora. Mint nyomatékosította: az egészség veszélyeztetése helyett az öngondoskodás jelent valódi megoldást, amit az aktív évek alatt sosem késő elkezdeni.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok