Rákkeltőek lehetnek ezek a konyhai eszközök

2024. július 3. Az Edco Magyarország által forgalmazott Alpina konyhai eszközökből rákkeltő hatású primer aromás aminok oldódhatnak ki. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy ezeket a kínai gyártású termékeket ne használják!

A nemzetközi figyelőrendszeren (RASFF, Írország) keresztül érkezett a figyelmeztetés, hogy az Edco Magyarország által forgalmazott Alpina konyhai eszközökből rákkeltő hatású primer aromás aminok oldódhatnak ki. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, hogy ezeket a kínai gyártású termékeket ne használják!A termékvisszahívás, illetve a forgalomból kivonás kizárólag a lenti adatokkal azonosított kínai gyártású termékekre vonatkoznak. Az Edco Magyarország is tájékoztatta honlapján  partnereit a visszahívásról. Az érintett termékek a vásárlás helyére visszavihetők, a termékek árát visszatérítik.


 
A primer aromás aminok (PAA) aminocsoportot és egy aromás szénhidrogén csoportot tartalmazó szerves vegyületek. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes képviselőit műanyaggyártásban, festékgyártásban használják. Az élelmiszerekbe kerülhetnek PAA-k a velük érintkezésbe kerülő anyagokból, például a papír csomagolóanyagok feliratához használt tintából is. A vegyületeknek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok