Nagyon óvatosan csökkentett kamatot az MNB

2024. június 18. Mindössze 25 bázisponttal vágta meg ma az alapkamatot az MNB, így az holnaptól 7 százalékra csökken. Az eddigi 50 bázispontos kamatcsökkentések után a szakértők lassítást vártak, amit a forint gyengélkedése is indokolt.

A várakozásoknak megfelelően a korábbiaknál kisebb ütemű, óvatosabb lépés mellett döntött ma a jegybank, és 25 bázisponttal 7 százalékra csökkentette az alapkamatot. Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a legfőbb tényező a forint utóbbi hetekben látott nagymértékű gyengülése lehetett, hiszen az utóbbi egy hónapban a nemzetközi és a magyar inflációs folyamatok is a vártnál kicsivel jobban alakultak, és több nagyobb fejlett piaci (svájci, kanadai, legutóbb az európai) jegybank is a kamatcsökkentés útjára lépett.

A kamatfolyosó alsó széle, az O/N betéti kamat ugyancsak 25 bázisponttal 6 százalékra, a felső széle, az O/N hitel kamata szintén 25 bázisponttal 8 százalékra mérséklődik. 

Az MNB alelnöke, Virág Barnabás korábban 6,5-7 százalékos alapkamatot tartott reálisnak június végére. Ezt most ezzel a lépéssel elértük, de nagy kérdés, hogy az év hátralévő részében lesz-e tér a további csökkentésre.


Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok