Még mindig vonzó ez a befektetés

2024. június 17. Májusban 82 milliárd forint friss tőke áramlott a befektetési alapokba, a BAMOSZ-tagok által kezelt vagyon pedig összességében 1,1 százalékkal nőtt. A vegyes alapok és az abszolút hozamú alapok vonzották a legtöbb pénz.

Májusban a fejlett piacok tőzsdéin emelkedést láthattunk, a fejlődő tőzsdéken már csak pozitív nulla az eredmény. A hazai tőzsde ezzel szemben a negatív tartományba került, igaz ez inkább csak negatív nulla. A devizapiacon a forint az euróhoz képest is és a dollárhoz képest is erősödött az előző hónaphoz viszonyítva.

Májusban a tőkeáramlások eredője plusz 82 milliárd forint lett a befektetési alapoknál –  írta közleményében a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ). Az egyes kategóriák esetében nagyon vegyes a kép. A pénzpiaci és a kötvényalapokból kiáramlott a tőke, ezzel szemben a vegyes, a részvény és az abszolút hozamú alapok jelentős mennyiségű tőkét vonzottak. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 175 milliárd forinttal 15.793 milliárd forintra nőtt. 

A Befektetési alapok rovat támogatója:


 
A pénzpiaci alapoktól 21,5 milliárd forintnyi tőke távozott. A kötvényalapokból 55,4 milliárd forintot vontak ki, ezen belül a legtöbb pénz, 35,8 milliárd forint a rövid futamidejű kötvényalapokból távozott.

Közben a vegyes alapokhoz 58,5 milliárdnyi tőke érkezett, a részvényalapokhoz pedig 22,7 milliárdnyi tőke áramlott. A tőkevédett alapok 6,5 milliárd forintot vonzottak. Az abszolút hozamú alapok esetében 58,3 milliárd áll az értékesítési soron, míg a származtatott alapoktól 4 milliárd forint távozott.

Az ingatlanalapokba 7,6 milliárd forint, az árupiaci alapokba pedig 2,1 milliárd forint friss pénz érkezett. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba 7 milliárdnyi tőke áramlott.

A kötvényalapok májusi teljesítményéről itt írtunk.

A kötvényalapok hozamát pedig itt szedtük táblázatba.


Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok