Már most látszik, miként nyerhetnek a NER milliárdosai a repteren

2024. július 10. Még vizsgálják, miből fejlesztik majd a repteret – derült az NGM vezetője tájékoztatásából. Azt viszont már tudatták, hogy koncessziós üzemeltetés is elképzelhető. Erről pedig az eddigi tapasztalatok alapján lehetnek elképzeléseink.

Nagyjából egy hónapja jelentették be, hogy megvette a Budapest Airport elsöprő többségét a kormány. A reptér jövőbeli célkitűzéseit és üzleti tervét a tulajdonosi joggyakorló Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a francia 20 százalékos társbefektető július elejére ígérte. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter már be is jelentette a részleteket.

A repülőtér bővítéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztésének finanszírozási lehetőségeit még vizsgálják, de a tervezéseket mielőbb el kell kezdeni, hogy 2032-ben megnyílhasson a 3-as terminál – nyomatékosította a miniszter az MTI beszámolója szerint. A tervezési-kivitelezési ütemtervek ősszel elkészülhetnek, különösen a gyorsvasút kiépítése jelent komoly műszaki kihívást, mert minden bizonnyal le kell majd vinni a vonalat a föld alá.

Az már most biztos, hogy a repülőteret kiszolgáló, forgalombővítéshez szükséges közúti-vasúti fejlesztések költsége meghaladhatja az 1 milliárd eurót. A kiadásokra a 2025-ös költségvetésből is lehet keret, de az állami támogatás mellett piaci szereplők, például koncessziós üzemeltetés is elképzelhető – közölte Nagy Márton.

Nem is annyira régen világosodott meg, miként képzeli a koncessziót a kormány. A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról pedig megtudhattuk, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok