Itt a legújabb módszer, amivel a csalók próbálkoznak

2024. június 7. Újabb csalásra figyelmeztet az OTP Bank. A pénzintézet 1 millió forintos napi limitet állított be az átutalásokra, a csalók pedig azzal keresik meg az ügyfeleket, hogy emeljék meg a limitet, és utalják el a számlájukon lévő összeget.

Az OTP Bank 2024. május 08-tól automatikusan 1 millió forintos napi limitet állított be az OTP internet- és mobilbankból indított átutalásokra az ügyfelek védelmében. A beállított limitet bankfiókban személyesen eljárva, vagy a Mobilbanki alkalmazásban lehet megváltoztatni. A legújabb módszer szerint a csalók gyanús tranzakciókra hivatkozva arra kérik az ügyfeleket, hogy az OTP Bank által beállított limitet változtassák meg és pénzüket utalják „biztonságos számlára”.

- Felhívjuk az ügyfeleink figyelmét, a OTP Bank nem kéri ügyfeleitől, hogy az átutalási limitet változtassák meg és pénzüket utalják biztonságos számlára! Ha ismeretlen telefonáló erre kéri, úgy a hívást haladéktalanul szakítsa meg és hívja fel bankját! - írja közleményében a pénzintézet.

A csalók egy másik módszerrel is próbálkoznak, megpróbálják rávenni az ügyfeleket telefonon, sms-ben vagy emailen, hogy új eszközt regisztráljanak mobilbanki alkalmazásukhoz. Az OTP Bank arra kéri az ügyfeleket, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak arra, milyen eszközök regisztrálását engedélyezik a Mobilbanki alkalmazáshoz. Ha új eszköz regisztrálásáról kapnak sms üzenetet, és nem ők szeretnék új eszközről használni a banki szolgáltatásokat, úgy töröljék az üzenetet, és ne adják meg a kapott kódot semmilyen felületen! – figyelmeztet a pénzintézet.

Limittel megelőzhető a károk nagy része

Mint korábban megírtuk, tavaly az átutalásos csalások 85 százaléka 1 millió forint fölötti összeg volt, így egymilliós limit beállításával ezek a károk megelőzhetőek lettek volna. Tavaly az utolsó negyedévben a 3737 db átutalásos visszaéléssel 5,769 milliárd forint kárt okoztak a csalók. A banki átutalásos csalások 98 százalékánál az ügyfél viseli a kárt. A lakosság esetében a károsultaknak 3537 esetben összesen 5,14 milliárd kárt okoztak a csalók 2023 utolsó negyedévében. Az év egészében pedig 20 milliárd forint volt az a kár, amiből 18,7 milliárdot terheltek a lakossági ügyfelekre.

Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok