Ismét gyengélkedik a forint

2024. április 16. A forint árfolyama ismét meglódult, ma 395 forintnál is többet adtak az euróért. A napi mozgások azonban mintha elfednék a lényeget. Kicsit messzebbről nézve ugyanis az látszik, hogy a pénzünk tulajdonképpen folyamatosan veszít értékéből.

A dollár erősödése (erről részletesen itt írtunk) határozottan megborítani látszik a devizapiacot. Elemzők egyértelműen ennek tudják be, hogy az euró forintárfolyama ma ismét átlépte a 395 forintos szintet. Ezúttal a térségi devizák is szenvedtek, a lengyel zloty a forintnál is sokkal nagyobb gyengülést produkált. Az is tény viszont, hogy a cseh korona (egy ideig) még erősödni is tudott. 

Érdemes az egészet egy kicsit távolabbról nézni. Az elmúlt egy évben 370 forintnál olcsóbb is volt az euró. Abban az esetben azonban, ha 5 évet tekintünk át, akkor került 320 forintnál is kevesebbe az európai fizetőeszköz. Hosszabb időtávot nézve tehát pénzünk folyamatos elértéktelenedése látszik. Az időszaki jelentősebb kilengések mellett (nem szívesen emlékszünk rá, de 2022 őszén 424 forint közelében is járt az euró). 

Nem véletlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntéseit követően mindig hangsúlyozza, fontos, mi történik a „változékony nemzetközi befektetői hangulatban”. Egyértelműen tartanak attól, hogy a kamatok erőteljesebb csökkentése – amit Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egyre szorgalmaz – megfektetheti az árfolyamot.  Legutóbb mindenesetre a várt egy teljes százalék helyett 0,75 százalékponttal csökkentették a jegybanki alapkamatot.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok