Kivárnak az emberek, nem vágnak bele a munkákba

Betesz az építőiparnak az új otthonfelújítási támogatás

Hőveszteség mérése
Fotó: clipart.com
2024. április 19. Bár az építőipar pocsékul teljesített februárban is, reményre adott okot az építőanyag kereslet felfutása. Ez azonban kérészéletűnek bizonyult, márciusban ugyanis ismét visszaesést tapasztaltak a kereskedők, ráadásul a bejelentett otthonfelújítási támogatási program júniusi indulásáig nem is várható felfutás, mert kivárnak az emberek. A programról újabb részleteket a jövő héten tudhatunk meg.

A tavalyi pocsék év után 2024-ben még rosszabb évre számít az építőipar – írtuk meg korábban -, és a KSH múlt héten megjelent számai a februári teljesítményről ugyancsak sötét képet festenek a szektorról. 2024 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal meghaladta ugyan az egy évvel korábbit (igaz, tavaly jelentős volt a visszaesés), a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 8,5 százalékkal kisebb volt a januárinál.

Némi derűre adott okot, hogy februárban növekedésnek indult az építőanyag forgalom. Az Újház Zrt. adatai azt mutatták, hogy 15 hónap után először nőtt a forgalom az előző év azonos időszakához képest. Bár az építőanyag forgalmazó cég óvatosságra intett az optimizmussal kapcsolatban, a legfrissebb adataik szerint kiderült, valóban messze még a fellendülés.

Márciusban ugyanis visszaesett az építőanyagok forgalma. Az Újház friss adatai azt mutatják, hogy az első negyedév egészében a forgalom értéke 6,4 százalékkal, volumene pedig 1,7 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest – derült ki a társaság közleményéből. A februári adatok még bizakodásra adtak okot, mert a szerkezetépítéshez használt anyagok volumene akkor 27,7 százalékkal emelkedett 2023 februárjához képest, ez pedig azt vetítette előre, hogy új házak építése kezdődik meg. Márciusban azonban ennek a főcsoportnak a forgalma is visszaesett, értékben 8,8, volumenben pedig 4,2 százalékkal. Némi reményt ad, hogy a falazóelemek és a beton zsalukövek értékesítési volumene márciusban is minimális növekedést mutatott, de például a tetőfedés főcsoportban még mindig 13,5 százalékos volt a visszaesés a megelőző év márciusához képest.

Juhász Attila, az Újház és az Évosz Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke szerint a hektikus forgalmi adatok azt mutatják, hogy göröngyös út vezet még az újlakás építések felfutásához. Az átadások száma 2024-ben és 2025-ben is inkább a 10, mint a 20 ezerhez közelíthet, ami messze elmarad az elmúlt 10 év historikus átlagától, és jóval kevesebb annál is, amennyi a magyar lakásállomány szinten tartásához szükséges lenne. Ez már nem néhány építőanyag gyártó és kereskedő, illetve kivitelező problémája, ahogy az sem, hogy szektorban az elmúlt évben több tízezer elbocsátás történt.

Az otthonfelújítási program egyelőre lassítja az építőipart

- Az építőipar gyorsan lassul, de lassan gyorsul. Az emberek sokkal körültekintőbben vágnak bele bármibe, mint a válság előtt, ezt mutatja, hogy bár nagyon sok ajánlatkérés van, de kevés a tényleges vásárlás, vagyis gyűjtik az adatokat. Ez teljesen érthető, hiszen az áron kívül érdemes rákérdezni az adott kereskedés árukészletére, valamint a szolgáltatásra is, hiszen nem lesz mindegy, hogy amikor kell, akkor tud-e időben, rugalmasan és ütemezetten szállítani – mondja az Újház Zrt. igazgatóságának elnöke.

Ráadásul a szakma arra számít, hogy áprilisban és májusban is visszaesés lesz, mert az energiahatékonysági támogatás júniusi indulásáig minden bizonnyal kivárnak az emberek a nagyobb volumenű felújítási munkákkal.

Újabb bejelentés, hogy majd lesz bejelentés a részletekről

A kormányzat két héttel ezelőtt jelentette be, hogy júniustól új otthonfelújítási programot indít. A programban június 3-tól az MFB Pontokban keresztül lehet részt venni. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnapi közleménye szerint számos szakmai és szakértői egyeztetés folyt a programról, a tervezet részletei várhatóan már jövő héten megismerhetőek lesznek.

Fábián Gergely államtitkár elmondta, hogy az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. kialakít egy felületet, amelynek segítségével a leendő pályázó előzetes kalkulációkat végezhet el a várható költségeket és energiamegtakarítást tekintve. Utóbbi megmutatja, hogy a tervezett beruházással elérhető-e a támogatás feltételeként meghatározott, épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás. A program keretében kivitelezői minősítéssel is segítik a lakosságot a megfelelő szakemberek megtalálásában.

A program keretében az 1990. előtt épült családi házak akár 7 millió forintos beruházással járó energetikai korszerűsítéséhez lesz igényelhető a háztartások 1 millió forintos önrésze mellé 6 millió forint, aminek egy része hitel, egy része pedig (legfeljebb 3,5 millió forint) vissza nem térítendő támogatás lesz.

Ennek keretében

- az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése;
- nyílászárócsere;
- használati melegvíz-rendszer korszerűsítése és
- fűtésrendszer korszerűsítése valósítható meg, akár 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással.

A program keretösszege 108 milliárd forint, ehhez a forrást az uniós REPowerEU keretből biztosítják. A kormány várakozása szerint legalább 127 milliárd forintnyi beruházás fog elindulni, és közel 20 ezer családi ház felújítása várható. Ugyanakkor az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) úgy számolt, hogy a program 2024-ben mintegy 30 ezer lakás igényes, energiamegtakarítást szolgáló felújítására ad lehetőséget, mintegy 200 milliárd forint építési feladatot generál, főként a mikró és kisvállalkozások számára. Az ÉVOSZ korábban 180 ezer lakásfelújítással számolt 2024-ben a program nélkül, ami jelentős visszaesés tavalyhoz képest. Bár a program biztos, hogy némi segítséget ad az építőiparnak is, egyelőre hátráltatja azt, hiszen az indulásig visszafogja a lakosság a beruházásait.

Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok