Ami kimarad, nem biztos, hogy elmarad

Az inflációra hivatkozva többször is drágíthatnak a bankok

Igazgatják...
Fotó: Kovács Attila, MTI
2024. május 6. Mostanra már minden nagyobb bank bejelentette, hogy a tavalyi inflációt követve mekkorát emel díjain. Úgy tűnik azonban, az ügyfelek így sem nyugodhatnak meg, amelyik tételt változatlanul hagyták, azt az év során bármikor drágíthatják a fogyasztói árak 2023 évi emelkedése miatt. Erre az MBH részéről már akad is példa.

Az OTP korábbi lépése után április elsejétől már többe kerül a CIB, a K&H, a Raiffeisen és az Unicredit ügyfeleinek is a bankszámla. Május elsejétől (esetenként április 30-ától) pedig az Erste és az MBH is emelte díjait. Az Azénpéntem.hu saját adatbázisa alapján kiszámolta: a már megismert inflációs drágítások után a nagyobb bankoknál most nyitható egyszerűbb számlák átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe a korábbiaknál (a díjakat itt kalkulálhatja) . Ez persze nem csak az inflációs díjemelést tükrözi. Folyamatosan változik ugyanis a bankok számla, sőt kártyakínálata is. Talán nem lepődik meg senki azon, hogy ez többnyire magasabb díjakat hoz. 

Több bank is közleményben hangsúlyozta, hogy a mindennapi bankoláshoz kötődő díjaik átlagosan a tavalyi infláció alatt emelkednek. Az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor portálunknak adott interjúban is kiemelte, hogy a legnagyobb magyar bank nem használta ki a lehetőséget (a hitelintézetek törvény szerint az infláció mértékével utólag emelhetik díjaikat – a szerk.), csak egyszámjegyű emelést hajtottak végre a számlavezetési díjakban. Csányi egyébként hozzátette, hogy ha az infláció ugyanúgy nőtt volna idén is, mint tavaly, akkor indokolt lett volna kihasználni a jogszabály adta lehetőséget. 

Bármikor meggondolhatják magukat?

 
Úgy tűnik egyébként, hogy az ügyfelek így sem nyugodhatnak meg, amelyik tételt ugyanis bankjuk változatlanul hagyta, azt az év során bármikor drágíthatja a fogyasztói árak 2023 évi emelkedése miatt. Például az MBH az idén már többször is drágított. Április utolsó szombatján tették közzé, hogy néhány díj emelése nem történt meg április 30-án, illetve május 1-jén „vagy mert teljesen kimaradtak az emelésből vagy azért, mert nyilvánvaló elírás miatt nem a korábbi díj inflációval növelt összege került meghirdetésre”. 

Az inflációs díjemelésből kimaradt valahogy például a devizaszámlák elektronikus átutalási költségének növelése. Így – utólag – erről is rendelkeztek. Augusztus elsejétől a korábbi, legalább 2862 forintos díjat 3365 forintra növelik. Egyúttal emelik azt az összeget is, amit így maximálisan felszámíthatnak. A 0,62 százalék (ez a mérték nem változik) 28625 helyett 33663 forint lesz. Ez azt jelenti, hogy a mostani, körülbelül 4,6 milliós átutalás helyett 5,4 millió felett nem nő már tovább a díj. A K&H is módosított utólag, javították a „hibásan feltűntetett díjfizetési gyakoriságot” az sms-eknél. A költség így az összes üzenet helyett darabonként értendő. 

Az Erste viszont valószínűleg nem hibázott. Közölték ugyanis, hogy az inflációs (17,6 százalékos) drágítás nem érinti az Őrszem szolgáltatás díjait, valamint a George díjcsomagok, az Egyszámla Diák Díjcsomagok és a Cseperedő Díjcsomag egyes díjait. Azt is tudatták még, hogy a devizaszámlára befizetés forint díjának devizára átszámításánál a 2024. év elsőként jegyzett számlakonverziós középárfolyamot alkalmazzák a tárgyhó első napján érvényes számlakonverziós középárfolyam helyett. 

A CIB szintén ráhúzott az áprilisi emelésre. A bank augusztus elsejétől emeli az inflációra hivatkozva a hitelkártyák díjait. A főkártya éves díja 3706 forintról 3770 forintra nő. A THM pedig a jegybanki kamatcsökkentések dacára 37,59 százalékról 38,22 százalékra emelkedik. Az OTP a márciusi díjemelés után egyes számláknál május elsejétől visszavont néhány – ilyen például a devizaszámla, vagy a halálozási rendelkezés díjkedvezménye – akciót.
 

Nézze meg karikatúránkat is

Itt kalkulálhatja könnyedén, a használati szokások alapján tipizálva, a most nyitható folyószámlák, kártyák költségeit

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát!

Szerző: B.Varga Judit
Címkék:  , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok