Az infláció magasabb lett áprilisban a vártnál

2024. május 10. A márciusi 3,6 százalék után áprilisban 3,7 százalékkal nőttek éves összevetésben a fogyasztói árak a KSH friss statisztikája szerint. Egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékos volt a drágulás. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek ára nőtt.

Az idén áprilisban a KSH hivatalos statisztikája szerint az egy évvel korábbit 3,7 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak. Ez kicsit magasabb, mint a márciusi 3,6 százalék, de messze elmarad a lakosság által érzékelt szinttől (egy korábbi kutatás szerint átlagosan 23 százalékosnak érezzük a pénzromlás éves ütemét). Az elemzői várakozásokban 3,5 százalék szerepelt.

12 hónap alatt, 2023. áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára mindössze egyetlen százalékkal nőtt. Ezen belül azonban a cukor több mint 30 százalékkal lett drágább. Közel 10 százalékos áremelkedést mértek például a büféáruknál, a csokoládénál, a sertéshúsnál. A szolgáltatások 9,5 százalékkal drágultak, ezen belül a lakbér 14,0, a lakásjavítás és -karbantartás 10,7, a járműjavítás és -karbantartás 10,1, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 9,8, a sport- és múzeumi belépők 8,2, az üdülési szolgáltatás 5,4 százalékkal többe, az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal került kevesebbe. A háztartási energia 4,5, ezen belül a vezetékes gáz 9,2, az elektromos energia 2,9 százalékkal lett olcsóbb.

Egyetlen hónap alatt, tehát áprilisban márciushoz képest, átlagosan 0,7 százalékos volt a drágulás.  A legnagyobb mértékben, 2,8 százalékkal, a ruházkodási cikkek ára nőtt. A szolgáltatások 1,3 százalékkal drágultak, ezen belül a belföldi üdülés 2,2, a lakásjavítás és -karbantartás 0,9, a lakbér 0,8 százalékkal. A háztartási energiáért 2,4, ezen belül a vezetékes gázért 4,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni A járműüzemanyagok ára 3,5 százalékkal nőtt.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok