Átmenetileg megmenekültek a gyermektelen babavárósok

2024. július 8. A kormány 2026. július 1-jéig meghosszabbítja a 2019. és 2021. között felvett babaváró hitelek esetében a gyermekvállalási határidőt. Így haladékot kaptak azok a párok, akiknek már korábban letelik az 5 év türelmi idő – derült ki a mai Kormányinfon.

A kormány úgy döntött, hogy azoknak a pároknak, akik babaváró kölcsönt vettek fel, és 2024. július elseje után lejárna az öt éves időtartam, de még nem született gyermekük, legfeljebb kétéves hosszabbítási időszakot biztosít – mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő a mai Kormányinfon.

Ez a hosszabbítás azokra vonatkozik, akik 2019. és 2021. között vették fel a babaváró kör kölcsönt. (Nyilván 2021 első felében.) Számukra egységesen 2026. július elsejéig hosszabbodik meg a gyermekvállalási határidő.

- A kormány azért döntött így, mert a babaváró kölcsön 2019-es bevezetését követően több előre nem látható, nem várt, nagy horderejű, úgyis mondhatnánk, hogy vis major jellegű negatív esemény következett be: a covid-járvány, az ukrajnai háború vagy az energiaválság. Ami a magyar családok egészségügyi állapotát, életszínvonalát, foglalkoztatási helyzetét egyaránt hátrányosan érinthette, és ezzel jelentősen megnehezíthette a gyermekvállalási terveik megvalósítását – indokolta a kormányszóvivő.

Több tízezren vannak bajban

A Babaváró hitel egy kamatmentes (legfeljebb 10 millió, 2024.január 1-jétől 11 millió forintos) kölcsön, amit 2019. július 1-jétől lehet igényelni. A gyermekvállalásra 5 év türelmi idő van, ha pedig ez letelik, de nem született gyermek, akkor a kamattámogatást 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni a kincstárnak (méltányosságból kapható rá 24 havi részletfizetés), és egy magas kamatozású hitellé alakul át a kölcsön.

2019-ben ötvenezren vettek fel babavárót, 25 százalékuknak nem született még gyermeke. Az 5 éve júliusban kölcsönt felvevőknek 2 millió forint kamattámogatást kellene most visszafizetniük, ha még nem született gyerek. (A kamattámogatás mértéke a hitelfelvét idején aktuális állampapírpiaci átlaghozamtól függ.)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi Stabilitási jelentésében arról írt, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a gyermekvállalásra vonatkozó nemteljesítési arányok 27-33 százalék között szóródnak. Aggodalmuknak adtak hangot azért, mert 12 ezer olyan babavárós hitelszerződés van, melyekben még az idén lejár a gyermekvállalás teljesítésének határideje és a 2023. júniusi adatok alapján ez a feltétel még nem teljesült.

Az Európai Parlamenti választások utáni napon a kormány egy salátatörvénybe csomagolva lehetővé tette, hogy a fővárosi és a vármegyei kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében a csok, az otthonteremtési kamattámogatás, az adó-visszatérítési támogatás, a gyermekvállalási támogatás, a babaváró kölcsön kamattámogatása feltételeinek nem teljesülése esetén az állami követelésről részben vagy egészben lemondjanak. Méltányossági eljárás korábban is létezett, de most ez bekerült az államháztartási törvénybe.

Fontot tudni, hogy a most megadott haladékkal nem szűnik meg a visszafizetési kötelezettség, ha mégsem jön a baba. Sőt, a további két év kamattámogatását is vissza kell majd fizetni.

Szerző: L.J.
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok