Áprilisban kevesebbet költöttek a magyarok

2024. június 6. Áprilisra a márciusi megugrás után visszaesett a bolti forgalom – derül ki a KSH friss statisztikájából. Éves összevetésben azonban még szép többlet maradt. Az első négy hónap alatt összesen 2,4 százalékos az emelkedés.

Utoljára mintegy két évvel ezelőtt nőtt akkorát éves viszonylatban az élelmiszerek eladása, mint most márciusban – állapította meg korábban az Azénpénzem. Úgy tűnik, ez csak átmeneti megugrás volt. Áprilisban ugyanis a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,9 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz viszonyítva. 

A KSH ugyan nem részletezte, de mi megnéztük, hogy ehhez mi járulhatott a leginkább hozzá. A könyvekből, papírárukból majdnem 6 százalékkal kevesebb fogyott, a vegyes iparcikknél 4 százalékos csökkenést mértek. Az élelmiszerek eladása is visszaesett, de ez „csak” 0,3 százalékos volt. Bővülni leginkább (ez 3,7 százalékos növekményt jelent) a ruházat tudott.
 2024. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 2,4 százalékkal emelkedett.
Éves összevetésben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2 százalékkal bővült az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 4,3 százalékkal növekedett. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 7,7, a használtcikk-üzletekben 5,0, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,2, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 1,1 százalékkal nőtt, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben lényegében nem változott, míg a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,8 százalékkal csökkent.


Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok