Aggasztó adatok jelentek meg a magyar gazdaságról

2024. július 6. A bolti forgalom az elemzői várakozásnál gyengébben alakult az idén májusban, de igazán csalódást az ipari adatok keltettek. Annak tükrében a külkereskedelmi mérleg sem mutat annyira jól.

Májusban szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében változatlan maradt az előző hónaphoz képest. Éves alapon (tehát az idei május a tavalyihoz viszonyítva) 3,6 százalékos volt a növekedés. Ez az érték – mondta el Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője – némileg gyengébbnek bizonyult a várakozásuknál. Az élelmiszer jellegű üzletek eladásai 6,3 százalékkal, a tartós cikkeké 1,8 százalékkal emelkedtek, az üzemanyag-forgalom 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első öt hónapban 2023 azonos időszakáéhoz képest 2,7 százalékos volt a növekedés.

Az elemző a kiskereskedelmi adatokat összességében nem ítélte rossznak. Úgy véli, a háztartások fogyasztása, amely a 2023-as gyenge gazdasági teljesítmény fő okozója volt, az idén érdemben hozzájárulhat a konjunktúrához és előretekintve is biztos pontja lehet a növekedésnek. Az Azénpénzem.hu ezt egyelőre nem igazán látja. A bolti forgalom ugyanis a 2021-es év havi átlagához viszonyítva az áprilisi után májusban is kissé mínuszban volt.

Gyengélkedik az ipar


Az ipari termelés volumene a szintén frissen megjelent KSH adatok szerint májusban éves szinten 4,9 százalékkal csökkent. Az érték messze elmaradt az elemzői konszenzustól és az Erste ahhoz képest pesszimista előrejelzésétől is. Havi szinten 1,1 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanaptényezővel igazított adat szerint. A termelés az év első öt hónapjában 2,4 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

A hazai ipar kibocsátása – kommentálta az adatokat Nagy –lényegében 2022 közepe óta stagnál, illetve enyhén csökken. A termelési kilátások rövidtávon továbbra sem festenek jól: a konjunktúraindexek egyelőre Európa-szerte csak minimális életjeleket mutatnak. A várva várt iváncsai SK Hungary elindulását masszívan beárnyékolja, hogy a hírek szerint több száz dolgozót bocsátottak el májusban a kereslet hiánya miatt, ami vélhetően tükröződött a tárgyhavi adatokban.

Egy másik friss statisztika szerint 2024. májusban az export euróban számított értéke 8,8, míg az importé 9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A termék-külkereskedelmi egyenleg 73 millió euróval romlott, így az aktívum 1 146 millió eurót tett ki. Az adat – hangsúlyozta az Erste elemzője – kedvezőnek mutatkozhat, de ahogy a gyenge ipari index is jelzi: az export importénál mérsékeltebb visszaesésének következményeként jöhetett létre.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok