18 milliót szedett be tippekért feketén

2024. június 6. Az adóhatóság előzetes adatgyűjtés után két olyan tippadót is ellenőrzött, akik közösségi oldalakon hirdették tevékenységüket. Az ellenőrök egy hónapos előfizetést, tagságot vásároltak, de egyik esetben sem kaptak se bizonylatot, se számlát. A tipsterek kevés bevételről regéltek, de a bankszámlák árulkodtak.

Az elektronikus kereskedelem ma már nemcsak a webáruházi áruforgalmat jelenti, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint az internetes felületek sok egyéb gazdasági tevékenységre is lehetőséget biztosítanak. Csíptek már fülön apróhirdetési oldalon nagy tételben számítástechnikai termékeket adószám nélkül árusítót, de szolgáltatás a neten hirdető „médiumot” is. Legfrissebben a tipsterek kerültek a célkeresztbe. 

A NAV munkatársai előzetes adatgyűjtés után két olyan tippadót is ellenőriztek, akik közösségi oldalakon hirdették tevékenységüket. Az ellenőrök mindkét esetben felvették a kapcsolatot a tippmesterrel, és egy hónapos előfizetést, tagságot vásároltak. Ez az előfizetés hozzáférést jelent egy olyan zárt csoporthoz, ahol a fogadási tippek elérhetők. A megvásárolt előfizetésekről az ellenőrök egyik esetben sem kaptak se bizonylatot, se számlát. 

Árulkodtak a bankszámlák 


Az első esetben a revizorok nyilatkoztatták a tipstert a tevékenységről, megvizsgálták a vásárláskor megadott bankszámla forgalmát, és az adószám nélkül végezett tevékenység miatt mulasztási bírságot szabtak ki. Az ellenőrzés hatására a tippmester adószámot váltott ki, és legalizálta vállalkozását. 

A második esetben egy nagy követői bázist építő magánszemély tevékenységét ellenőrizték. A tippmester igen aktív volt, közösségi oldalain rendszeresen osztott meg tartalmakat követőinek. A revizorok egy hónapos csoporttagságot igényeltek és fizettek ki. A vizsgálat elindítása után írásban nyilatkoztatták a tipstert, aki mindössze néhány százezer forintnyi, tippadásból származó jövedelmet vallott be. 

Az adózói nyilatkozatnak ellentmondott a csoporttagok nagy száma és folyamatosan változó összetétele, és a számlavezető banktól bekért adatok is. Ezek alapján az elmúlt több mint egy év alatt a tippmester számlájára 18 millió forintot meghaladó tanácsadási tevékenységéből származó bevétel érkezett. Az ellenőrzési ügyben szintén mulasztási bírság kiszabása várható, és a jelentős adózatlan jövedelem miatt ez esetben a NAV kezdeményezi az utólagos adóellenőrzést is.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok