Életbiztosítás

Életbiztosítást azért érdemes kötni, hogy ha valami baj érne, a szeretteinkről anyagilag gondoskodhassunk. Ennek a legolcsóbb módja a kockázati életbiztosítás.

Kockázati életbiztosítás

Tulajdonképpen egy casco biztosítást kötünk magunkra. A biztosító csak halál esetén fizet. A befizetett díjat nem kapjuk vissza, ha életben vagyunk. NEM KIDOBOTT PÉNZ! Ez a gondoskodás ára.

Érdemes olyan összegre megkötni, ami valóban hosszú távon segít a hátramaradottaknak. A befektetéssel kombinált biztosítások is tartalmaznak kockázati részt, ami halál esetén fizet, de rendszerint csak kis összeget térítenek. Egy 10 millió forintos kockázati biztosítást havi 5 ezer forint körüli díjért meg lehet kötni.              

Vegyes életbiztosítás

Ez egy befektetés, amit kockázati életbiztosítással kombináltak. A díjnak általában csak nagyon kis része a kockázati biztosítás, ezért halál esetén nem fizet túl sokat. A díj többi részét a biztosító befekteti, amihez a biztosítás lejártakor (10-20 év múlva) a hozammal növelve juthatunk hozzá.

Fontos tudni, hogy az ügynökök akár az éves befizetésünket is megkaphatják jutaléknak. Gondoljunk bele, hogy mekkora hozamot kellene elérnie a befektetésnek ahhoz, hogy ezt a „veszteséget" kiegyenlítse.

Véleményünk szerint akkor járunk a legjobban, ha kockázati életbiztosítást kötünk, és a többi pénzünket mi magunk fektetjük be. (Ezt a nézetet a biztosítósok is osztják négyszemközt.)

Ugyanakkor van, aki nem szeret minden hónapban félretenni és befektetni, és nem tudja megállni, hogy ne költse el másra a megtakarításra szánt pénzt. Számára jó megoldás lehet.

Unit-linked biztosítás

A befektetési egységhez kötött biztosításnál megválaszthatjuk, hogy milyen típusú és kockázatú befektetésbe tegye a pénzünket a biztosító. Erre a biztosítók úgynevezett eszközalapokat hoznak létre. Ezek olyanok, mint a befektetési alapok, napi árfolyamuk van. Bukni is lehet rajta! Az elmúlt években sokszor sóztak az emberekre olyan eszközalapokat, amelyek árfolyama zuhant, így sokan elvesztették a megtakarításaik egy részét. 

A befizetett díj egy része kockázati életbiztosítás. Fontos megnézni, hogy pontosan milyen költségeket számít fel a biztosító. Erre a felügyelet (PSZÁF) is kiemelten felhívja a figyelmet! Nem ajánljuk ezt a biztosítást annak, aki átlagos pénzügyi ismeretekkel rendelkezik. Aki pedig képzett, és felelősen tud választani a befektetések között, az is jobban jár egy kockázati biztosítással, és a saját maga által választott befektetéssel.
További cikkek